Meteen naar de inhoud

Studeren in crisistijd: creëer je eigen doel

labyrinth-doolhof

“Hoe kan ik nou studeren als alles om mij heen anders is geworden? Ik weet niet eens wanneer mijn toets afgenomen zal worden, laat staan op welke manier.”
“Hoezo planning? Ik weet niet eens waarvoor!”
Zomaar wat uitspraken die ik de afgelopen dagen voorbij heb horen komen. Er spreekt frustratie uit, onmacht, soms weerstand. Niet weten waar je aan toe bent maakt je vleugellam. En dat is lastig.

Terwijl mbo’s, hogescholen en universiteiten hun best doen om studenten zo goed mogelijk van informatie te voorzien en online lessen of colleges op te starten, is er nog veel onduidelijkheid over hoe het nou moet met toetsen, presentaties of afsluitingen.

Wat moet je dan doen, en wat kan je doen?

Je moet het heft in eigen hand nemen, en ik geef meteen toe dat dat veel gemakkelijker klinkt dan dat het is. Maar net zoals veel ouders zich nu ineens juf of meester voelen van hun eigen kind, zal jij als student jezelf wat meer moeten begeleiden. Domweg omdat het niet anders kan. Je kunt ervoor kiezen om te wachten tot deze crisis voorbij is, maar ik kan je verzekeren dat je je daar niet beter door gaat voelen. Het maakt je lamlendig, gefrustreerd en zal zeker niet bijdragen aan een positief zelfbeeld.

Hoe kan je het heft in eigen hand nemen?

Door te bedenken welke informatie je wèl hebt. Weet je bijvoorbeeld dat er nog een toets aankomt voor een vak, maar weet je het toetsmoment nog niet? Stel dan voor jezelf een denkbeeldige deadline die binnen de te verwachten termijn waarop getoetst zal worden valt. Maak op basis daarvan een studieplanning, dus: op welk moment doe ik wat om de stof door te nemen. Verspreid zoveel mogelijk, onderzoek toont aan dat je het beste leert wanneer je dat doet. Bovendien heb je dan nog de tijd om te herhalen.
Hetzelfde kan je doen met praktische opdrachten. Zorg voor een reële verdeling, dus maak je dagtaken haalbaar en plan daarnaast ook tijd in voor ontspanning, beweging of een frisse neus. Maak op deze manier een weekschema voor jezelf.
Het scheiden van studeer- en ontspanningsplek valt natuurlijk niet mee als je op een kamer moet bivakkeren, maar doe het zoveel mogelijk als dit kan. Dus werken aan je tafel of bureau, en een film kijken terwijl je op je bed hangt.

Is dit gemakkelijk? Nee, niet echt. Maar: beginnen is de eerste stap. Kom je er niet uit, heb je peptalk nodig of een steuntje in de rug? Neem gerust contact met me op, ik denk graag met je mee en zie genoeg mogelijkheden om je op afstand te ondersteunen en te motiveren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.